Hiroshima & Nagasaki

Vandaag is het de 70ste verjaardag van de champignonwolken die opstegen toen de VS twee atoombommen op Japan dropte. Wist u van het aandeel van België daarin? Ik leerde het vandaag, dankzij een collega die zijn vaderlandse geschiedenis wel naar behoren kende.

De Union Minière, de Belgische ontginningsmaatschappij die de grond van Congo omspitte, ontdekte in 1915 in onze kolonie uranium. Ze wisten niet goed wat ze met het spul aan moesten, en verkochten het aan een select groepje landen met meer verbeelding. Waaronder de Verenigde Staten. Het vervolg is bekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s