Maksim Lapoenov is de enige die met naam en toenaam durft getuigen over de homoraids in Tsjetsjenië, waar hij slachtoffer van werd. Hij doet zijn verhaal met de hulp van Novaja Gazeta.
‘De Krim is niet van Rusland’, zegt Ksenia Sobtsjak, uitdager van Poetin bij de presidentsverkiezingen in maart 2018. Geen nieuws hier, maar in haar thuisland valt ze wel uit de toon.
De Russische gouverneurs vallen als vliegen. Waarom stuurt Poetin zijn mannen massaal de laan uit?
Ruslandnieuws: Moskou gaat aan de slag met automatische gezichtsherkenning. Bedenk daarbij dat de Russische hoofdstad meer dan 160.000 camera’s telt en er de voorbije jaren strikte regels en zware boetes zijn ingevoerd voor protestdemonstraties – another brick in the wall. En Yandex.Taxi, de Russische Uber, gaat chauffeurs en passagiers verzekeren.
Wat Donald Trump ook uitspookte in Moskou, de sekstape als politieke pasmunt is wel degelijk een ding in Rusland. Ik bekeek (nu ja) een en ander voor Knack.
Een paar kortere stukken: Oekraïne sleept Booking.com voor de rechtbank, Siberië is de gevangenen beu en Russisch protest tegen de nieuwe antiterreurwetten.
Polen, van model tot rebel. Of: de klamme handjes van EU-president Donald Tusk. Eerste stuk voor Knack.
De presidenten van de stans, deel II. Waarom gedijt de autoritaire staat zo goed in Centraal-Azië?
Nog meer dictators. Zes staatshoofden die vaak niet minder op hun kerfstok hebben dan Poetin of Khadaffi, maar met wie de EU en de VS het wel uitstekend kunnen vinden. Een lijstje voor het MO*nummer over de toekomst van de democratie.
‘Al 70 jaar lang draag ik een tijdbom in mijn lichaam mee.’ Takaaki Morakawi zag de bom op Hiroshima vallen.
Drie keer eco, drie keer anders. Binnenkijken in drie duurzame huizen voor het maandblad Ik Ga Bouwen & Renoveren. Over optimale akoestiek, kalkhennep als isolatiemateriaal en ingenieus ontwerpen op een minibouwperceel.
Vermist: Oezbeekse dictator. Gezocht: toekomstplan voor explosief werelddeel. Over misj misj en uitstervende Centraal-Aziatische dinosaurussen.
Andreï Gratchev: ‘Wat ik wens, is een nieuwe dooi voor Rusland en Europa.’ Ik ontmoette Andreï Gratchev, die als woordvoerder van Gorbatsjov op de eerste rij zat toen de Sovjet-Unie ophield te bestaan.
Welke rol speelt religie in het conflict in Oekraïne? ‘Ja, we hebben verzoening nodig – maar wel eerst wapens, om deze oorlog te winnen.’ Dat hoorde ik van een Oekraïense priester in Kiev. Plus een ‘Orthodox Leger’ en een ‘Christelijke Taliban’ die elkaar bekampen in het oosten van het land. Stof voor een stevig analysestuk.
Vergeet Airbnb, dit is het echte en gratis deelreizen. Op de thee bij een fantastisch koppel, dat achter een heel stel wikisites zit en zo tienduizenden mensen de wereld helpen rondreizen.
De val van Lenin in Oekraïne. Ik reisde een maand door het verscheurde land en was in Kramatorsk toen de vijf meter grote Sovjetleider van zijn sokkel geramd werd. Een ooggetuigenverslag.
Gelijk, gelinkt en vrij: de toekomst volgens een Europees Piraat. Interview met Julia Reda, 28 en de enige afgevaardigde van de Piratenpartij in het Europees Parlement. Over de kansen en gevaren van dit digitale tijdperk.
Weg ijs, hallo schepen: welkom op de nieuwe Noordpool. In het MO*lentenummer van 2015 schreef ik een stuk over de Noordelijke Zeeroute die Europa en Azië verbindt. Deze was lange tijd niet meer dan een Russisch prestigeproject, maar lijkt nu een hoge vlucht te nemen — met dank aan de klimaatverandering.
Interview-portret van Viktor Joesjtsjenko. De ex-president van Oekraïne is een historisch figuur: ooit de golden boy van de Oranjerevolutie, erna uitgespuwd. Aan charisma heeft hij niet ingeboet. Aan straffe uitspraken ook niet.
Modern Sovjetantiek. Ik ging naar Wit-Rusland en probeerde ‘de laatste dictatuur van Europa’ te doorgronden. Dat mislukte, uiteraard. Verscheen in het MO*winternummer.
Recensie ‘Het geheugen van Rusland’. Ik las het boek van Wim Coudenys en zag dat het goed was. Hij slaagt erin geen kant te kiezen — of het moet die van de geschiedenis zelf zijn.
Leren voor de rijken. Er wordt volop gebotst tussen Rusland, China en het Westen. Maar de elites van de opkomende machten zoeken wel hun wijsheid in de vermaledijde westerse scholen. Verscheen in het MO*herfstnummer van 2014.
Strijdtoneel Oekraïne: blikken uit Kiev. Interview met drie experts uit de Oekraïense hoofdstad.
Tolerantie en terrorisme in Dagestan. Reportage in de meest gewelddadige Russische deelrepubliek. Dertig volkeren, Woudbroeders en gemaskerde anti-terrorismesquads. Verschenen in MO*Magazine van november 2013.
De schone schijn van Baku. Reportage in Azerbeidzjan, aan de vooravond van de presidentsverkiezingen. Inclusief achtervolging door de geheime diensten.
Met UNPO (Unrepresented Nations’ en Peoples’ Organization) ging ik op ‘fact-finding mission’ omtrent de rechten van de Lezghin, een volk verdeeld tussen Rusland en de zuidelijke Kaukasus.
Doelwit Brussel. Voor Kristof Clerix’ boek over spionage in onze hoofdstad tijdens de Koude Oorlog nam ik een paar honderd bladzijden uit de archieven van de Tsjecho-Slowaakse geheime dienst door, distilleerde er de boeiendste delen uit & vertaalde die.
De vele gezichten van de Russische oppositie. De grootste straatprotesten sinds het einde van de Sovjet-Unie. Allemaal vinden ze het welletjes geweest met het Poetinsysteem. Maar dat is dan ook het enige dat ze gemeen hebben. Verschenen in MO*Magazine van maart 2012.
Twintig jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Gevierd en herdacht in westerse media, niet zozeer in de voormalige Sovjetrepublieken. Daar hebben ze wel andere varkentjes te wassen. Een kaartje met een kwestie uitgelicht per land.
Verkiezingen zonder keuze? De Russen kiezen een nieuwe Doema, het Russische parlement. Analyse van het Russische kiessysteem en de illegale handigheidjes om stemmen te verzamelen.
Olie en bloed in Kazachstan. Duiding bij het protest van de ‘aristocratie van de arbeiders’, de oliewerkers van Aqtau en Zjangi Özen.
De uitschuivers van de bananenhandel. Reportage in Gran Canaria over de Canarische bananenboeren en de bananenoorlogen met de multinationals uit Latijns-Amerika.
Groene geldstromen. Verschenen in MO*Magazine van december 2011.
Het enigma Bidzina Ivanisjvili. Portret van de miljardair-messias die Georgië moet redden.
Michail Gorbatsjov, de laatste Sovjetleider, bezocht de universiteit van Luik.
Europa wijst Oezbeekse katoendeal af. Dwangarbeid op de Centraal-Aziatische steppe.
De wereldwijde handel in gezondheidszorg. Dokters met een tandpastaglimlach en interne braindrain.