Noordpool

Coat_of_Arms_of_Pevek_(Chukotka)Het Siberische stadje Pevek bestaat uit een stel troosteloze woonblokken, en heeft sinds het einde van de Sovjet-Unie meer dan de helft van zijn inwoners verloren aan gezelliger oorden. Maar zijn wapenschild is wondermooi: poolster & ijsbeer verwijzen naar de ligging tegen de Noordpool aan, de ertsen in zijn poot naar de mijnen waar tijdens de ergste Stalinjaren meer dan 20.000 dwangarbeiders werkten, het anker naar Peveks positie als steunpunt van de Noordelijke Zeeweg tussen Europa en Azië. Meer over de havens en scheepvaart in Ruslands hoge noorden in het volgende nummer van MO*.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s